SmartSnippets Studio Unable to Detect USB 14583 Basic Kit

⚠️
Hi there.. thanks for coming to the forums. Exciting news! we’re now in the process of moving to our new forum platform that will offer better functionality and is contained within the main Dialog website. All posts and accounts have been migrated. We’re now accepting traffic on the new forum only - please POST any new threads at https://www.dialog-semiconductor.com/support . We’ll be fixing bugs / optimising the searching and tagging over the coming days.
7 posts / 0 new
Last post
kevin200617
Offline
Last seen: 12 months 1 day ago
Joined: 2020-12-24 05:01
SmartSnippets Studio Unable to Detect USB 14583 Basic Kit

Hey Dialog,

So I recently purchased the DA14583 USB Basic Kit, and while following the directions in the user manual for Getting Started With the DA1467x Pro-dev kit, I came across the issue that I could not get SmartSnippets Studio to detect the device. 

I have read both the user manual and getting started writings for the Pro and Basic version of the DA14583, and I nothing seems to work. I have downloaded the CDC file that comes pre-installed on the USB kit. I have also done the complete installation of SmartSnippets studio (I belive I have downloaded all the drivers successfully).

One bit of information that I have found is that using realterm and putty, I can get the USB kit to send me over the ASCII words "DA14583" over and over again (similar to what is shown on page 12 of the Getting Started With Dev Kit pdf). I can also read the registers on the DA14683 over SWD using Segger Ozone, however I can not get it to work with JTAG. 

I would also like to point out that in the first hour of using the board and having it plugged into the PCB, the JLINK chip (the ATMEL SAM32UC) got quite toasty (to be a little bit more precise, I could still safely touch it, but it was quite warm). Now, for some reason, the chip does not warm up anymore and is the same temperature as the rest of the board. I can still access the registers of the DA14683 through SWD. 

Likewise, SmartSnippers Toolbox only recognizes a device when I click the UART option. It does not pick up anything in the other options (including JTAG). 

Also, my computer recognizes that the USB is plugged in (I can view the contents of the USB) and it shows up as two com ports on my computer (one for J-Link, other as a generic USB device). 

If you could please help me figure out why Smart Snippets studio doesn't recognize the USB kit, that would make my month.

All the best,
Kevin Yang

Pro Kit Getting Started Manual: https://www.dialog-semiconductor.com/sites/default/files/um-b-047-da1468x_getting_started_7v0.pdf

Basic Kit User Manual: https://www.dialog-semiconductor.com/sites/default/files/um-b-094_da14683_usb_kit_rev_1.0.pdf

Device: 
PM_Dialog
Offline
Last seen: 1 month 1 week ago
Staff
Joined: 2018-02-08 11:03
Hi kevin200617,

Hi kevin200617,

Thanks for your question online.

For DA1468x product family, it is recommend to use SmartSnippets Studio V1.6.3 for Windows OS and UM-B-083 SmartSnippets Toolbox User Manual (HTML) . So I would recommend using that versions.

Please see Figure 31: Power selection switch SW6 (default position to 5V) from the user guide -  can you please check if the SW6 is in the correct position?

Are you able to program it using SS Studio ?

Disconnect from the Ozone, in the initial window of the SS Toolbox select JTAG and try to connect. Are you able to connect?

PS : changing the device selection from DA14583 to DA1468x.

Thanks, PM_Dialog

kevin200617
Offline
Last seen: 12 months 1 day ago
Joined: 2020-12-24 05:01
Hey Dialog staff,

Hey Dialog staff,

The switch is in the default position and looks exactly like the image in the manual. I am also unable to program the board in SS Studio, nor am I able to connect over ozone using JTAG. 

I've just noticed, that when I plug the board into my computer the JLINK USB (it opens two USB devices shows a file with the title NoFlashConfig: No Valid VMSD configuration for target flashing found. 

Might the issue be with the flash (and therefore the DA14583)? 

 

 

kevin200617
Offline
Last seen: 12 months 1 day ago
Joined: 2020-12-24 05:01
I forgot to add this, but

I forgot to add this, but when using OZONE and connecting over JTAG, I get the error "Could not measure total IR len. TDO is constant high." This then repeats 4 times, and then it says "Connection failed."

 

 

PM_Dialog
Offline
Last seen: 1 month 1 week ago
Staff
Joined: 2018-02-08 11:03
Hi kevin200617,

Hi kevin200617,

Can you please take the DA14663 USB a photo and share it with me, just to make sure that we are using same HW setup?

Additionally, in the first pdf that you had attached, I saw that you are using the UART to connect in the SS Toolbox. Can you please try to connect via JTAG?

Did you try to program it thought the SS Studio using the python scripts?

Thanks, PM_Dialog

kevin200617
Offline
Last seen: 12 months 1 day ago
Joined: 2020-12-24 05:01
Hey Dialog Staff,

Hey Dialog Staff,

As I mentioned earlier, I have tried to connect to the board over JTAG and it gives me the error: "Could not measure total IR len. TDO is constant high. Connection failed."

Below is a screenshot of the hardware setup. The switch is indeed in the 5V position. When I plug the USB stick into my computer, the RGB LED light-ups and I can access the USB information, but I am unable to successfully connect to the board. 

I was not made aware that I could program the USB over python scripts. Can you send me a link to the information about it? At the moment, I am unable to connect to the board so I don't know if programming/communicating with the board using python will do anything but I will test it out later today. 

All the best, 
Kevin

 

Attachment: 
PM_Dialog
Offline
Last seen: 1 month 1 week ago
Staff
Joined: 2018-02-08 11:03
Hi kevin200617,

Hi kevin200617,

Please install the SmartSnippets Studio V1.6.3 for Windows OS .

This is the user manual for the SSS : UM-B-057 SmartSnippets Studio User Manual

Then import any of the SDK1 examples ( for instance the ble_adv) and the scripts from the workspace directory.  ( see attached how the Project Explorer should be )

Build the ble_adv for DA14683-00-Debug-QSPI from the “hammer” drop down menu.

When the build has been completed, select the ble_adv/DA14683-00-Debug_QSPI and execute the following python scripts.

The erase_qspi_jtag_win and program_qspi_jtag_win scripts will erase and program the QSPI Flash over JTAG accordingly.

Are you able to execute that scripts?

Please also check the following document :

https://www.dialog-semiconductor.com/sites/default/files/an-b-040_da1468x_using_ozone-j-link_for_software_debugging_v1.2.pdf

Attachment: